top of page

Slik oppbevarer du maten din best

Riktig oppbevaring er viktig for at maten skal holde seg lengst mulig. Men hva er egentlig riktig oppbevaring? Hvor bør maten stå i kjøleskapet? Hva skal restene pakkes inn i? Hvor lenge holder maten seg i frys? Her kommer en liten miniguide!

Foto: Christin Eide

1. Sjekk temperaturen i kjøleskapet Visste du at kjøleskaptemperaturen i mange norske hjem er for høy? For at maten skal ha lengst mulig holdbarhet bør temperaturen ligge mellom 2 og 4 grader. Ta derfor en temperatursjekk i kjøleskapet ditt. Du blir kanskje overrasket! Pass også på at kjøleskapet ditt ikke er for fullt. Det gjør at temperaturen øker.

2. Få maten inn i kjøleskapet raskt Du gjør lurt i å få maten inn i kjøleskapet så raskt som mulig. Matvarene holder seg nemlig lenger når ikke kjølekjeden blir brutt. Står maten en stund i posene på kjøkkengulvet ditt? Handler du først for å deretter gjøre andre ærend? Gjør det til en vane å sette maten kaldt med en gang og at mathandling er det siste du gjør før du skal hjem.

3. Plasser maten på riktig sted i kjøleskapet Regelen er at jo lenger ned i kjøleskapet, jo kaldere. Det betyr at det er lurt å plassere matvarer med lang holdbarhet øverst og matvarer som blir fortere dårlig lenger ned. På øverste hylle eller i døren kan du plassere matvarer som ikke blir så lett dårlig, som f. eks egg, syltetøy, ketchup, smør og juice. Midt i kjøleskapet er det fint å plassere matvarer som melk og meieriprodukter. Her kan du også plassere pålegg, middagsrester, samt kjøtt og fisk som er varmebehandlet. Lett bedervelige matvarer som rå fisk og kjøtt bør plasseres langt ned i kjøleskapet. I skuffen helt nederst er det fint å legge frukt og grønnsaker som skal oppbevares kaldt. Har du forresten laget deg en egen boks merket med "bør spises snart"? Den kan du også plassere et stykke ned i kjøleskapet ditt. Sørg i tillegg for at du holder kjøleskapet ditt rent og oversiktlig.

4. Oppbevar frukt og grønnsaker slik de trives best Visste du at noen typer frukt og grønt bør oppbevares separat? Dette fordi de påvirker hverandre negativt om de ligger ved siden av hverandre. Epler, pærer, plommer, mango og tomat slipper ut gassen etylen. Etylen fremmer modning og forråtnelse av frukt og grønt som er sensitive for gassen, som f. eks avokado, banan og isbergsalat. Legger du et eple ved siden av en banan eller en avokado vil altså bananen bli fortere brun og avokadoen fortere myk.

Husk også at ikke alle grønnsaker trives i kjøleskap. Dette gjelder f. eks tomater, agurk og avokado. En generell huskeregel er at grønnsaker som dyrkes i varmere strøk som regel ikke trives i det kalde kjøleskapet. Disse bør heller oppbevares på benken. Har du en halv avokado igjen og synes at den blir brun litt for fort? Da er et tips er å legge den med snittflaten ned i en skål med vann. Det gjør at den holder seg grønn lenger! Slappe grønnsaker kan forvandles til å bli crispy igjen i isvann. La grønnsakene ligge en stund i isvannet, gjerne med isbiter. I løpet av kort tid er de blitt sprø igjen!

Foto: Christin Eide

5. Avkjøl og oppbevar middagsrestene riktig Har du rester etter middagen? Ikke la maten stå for lenge på bordet. Avkjøl maten, ha den over i en boks og sett i kjøleskapet. Husk at restematens holdbarhet avhenger av temperaturen i kjøleskapet, samt hvor raskt du har fått den inn i kjøleskapet. Du gjør derfor lurt i å sette maten kaldt så raskt den er avkjølt. Dette er ekstra viktig dersom du har rester av kokt ris og pasta. Står ris og pasta i romtemperatur over natten kan den utvikle giftige bakterier og forårsake matforgiftning. Kjøl restene ned, ha dem over i tette bokser og sett kjølig så raskt som mulig. Da er det ingen problem å spise restene dagen etter.

6. Oppbevar brødet smart Beste oppbevaring av brød er å la det stå uemballert med snittflaten ned mot en skjærefjøl, eller å pakke det inn i et rent kjøkkenhåndkle. Du kan også oppbevare det i en brødboks. Husk å sørge for god hygiene for å unngå muggdannelse. Opplever du likevel at brødet mygler litt for fort? Det kan være fordi du oppbevarer det i en plastpose på benken. I en plastpose kan det oppstå mye fukt, som øker sannsynligheten for mugg. Brød egner seg også godt for fryseren. Frys gjerne brødet ned i skiver, som du kan ta opp etterhvert. På den måten slipper du at brødet blir tørt eller mygler før du får spist det opp.

Foto: Christin Eide

7. Oppbevar maten riktig i fryseren Det er mye som er med på å bestemme hvor lenge maten holder seg i fryseren. Matens holdbarhet i frys avhenger blant annet av type matvare, håndteringen av maten før innfrysning, matens emballasje og temperaturen i fryseren. Visste du at din egen fryser faktisk har mye å si for hvor lenge maten kan ligge?

Sjekk at temperaturen i fryseren din er riktig. Den bør ligge på -18 eller kaldere. Sørg også for at du pakker maten godt inn i lufttette bokser eller poser. Kjøtt og fisk bør pakkes inn i fryseposer med gråpapir utenpå. Dette for å unngå hull og skader i emballasjen. Du gjør lurt i å presse ut luft fra emballasjen der det er mulig. Luft i emballasjen gjør nemlig at innfrysningstiden forlenges, som kan føre til at kvaliteten på maten forringes fortere. Skal du fryse ned restemat bør du avkjøle maten raskt. Da holder den god kvalitet lenger. Restematen kan du gjerne fryse ned i mindre porsjoner. Pass også på å merke maten med dato og innhold.

Ulik mat, ulik holdbarhet Det kan være greit å vite at ulike matvarer kan ha ulik holdbarhet i fryseren. En huskeregel er at magre matvarer har lenger holdbarhet enn matvarer med høyere fettinnhold. Grunnen til dette er at fett ofte er det første som harskner. Salte og bearbeidede kjøttprodukter har kortere holdbarhet enn hele kjøttstykker med lite fett og salt. Dette fordi salt fremmer harskning av fett. Grønnsaker, frukt og bær kan holde seg veldig lenge i frys. Disse inneholder lite fett og harskner derfor ikke. Husk at matvarer merket med «siste forbruksdag» ikke bør fryses etter å ha gått ut på dato. I fryseren går mikroorganismene som bryter ned maten i dvale, men våkner igjen når maten tines. Du kan altså ikke redde mat som har passert siste forbruksdag ved å fryse det.

Sjekk gjerne Matprats nettsider for oversikt over holdbarheten til ulike matvarer i fryseren. Husk likevel å ta disse guidene med en solid klype salt. Matvarene kan være holdbare i mye lenger tid enn guidene viser. Over tid vil matvarene få dårligere kvalitet, men det er ikke farlig å spise mat som har ligget en god stund i fryseren. Det som er viktig er å bruke sansene og sunn fornuft.

 

PS: Synes du det er vanskelig å vite hva du kan lage av restene dine? Eller av matvarene dine generelt? Ta en titt på dette innlegget for en lang liste med inspirerende tips!

MATREDDER TIPS

#1 

Bruk sansene og ikke heng deg opp i datomerkingen. Lukt, smak og bruk!

 

#2

Ha en fast restedag i uken. Vi har restetorsdag. 

 

#3

Lag deilig lunch av middagsrestene. Plutselig dukker de andre på skolen, studiene eller arbeidsplassen opp med rester i matboksen også. Da har du påvirket positivt!

bottom of page